Recensie Familiebanden – Theaterwerkplaats voor Oude Rotten

 

Familie banden, Oud & Nieuw-4 webDe Theaterwerkplaats voor Oude Rotten speelt gewoonlijk voorstellingen gebaseerd op eigen ervaringen. Over spullen die hoognodig moeten weggegooid, herinneringen aan de zestiger jaren; min of meer persoonlijk ingevulde stukken, mét muziek.

 

Omdat stilstand meestal achteruitgang betekent, is voor Familiebanden gekozen om twee nieuwe teksten te laten schrijven door Pieta Bot en Levi Olthof. Over familieperikelen met veel geheimen en drank om de zaken lekker op de spits te drijven. Volgens mij heeft iedere familie wel onderwerpen waar liever niet (of na een paar drankjes iedere familiebijeenkomst toch weer wél) over gesproken wordt. Een misstap, gedoe met geld, een ruzie die nooit helemaal is bijgelegd. Kijk maar naar programma’s als Het Familiediner, Het Spijt Me en hoe ze ook maar mogen heten.

 

Misschien zijn het onderwerpen waarover je liever niet met vreemden praat. Vuile was hangen we toch niet buiten?

 

Maar het bijzondere van een groep als TOR is dat ze juist wél dingen laten zien omdat het hun niet meer zoveel uitmaakt wat anderen ervan vinden en omdat ze erom kunnen (laten) lachen. Naar die persoonlijke ervaringen was ik veel nieuwsgieriger dan het spelen van de tekst van een buitenstaander.

 

Goed dat TOR het aangedurfd heeft, maar volgende keer toch liever weer een persoonlijker stuk.

Reinier van Mourik