Expositie “Een vleugje liefde”

Werken van Firas Kaloussiyh


Firas KalousiIn het eerste kwartaal van 2018 is in de foyer van Theater ’t Kapelletje de tentoonstelling “Een vleugje liefde” te zien met werken van de uit Syrië gevluchte Firas Kaloussiyh

Firas is geboren in Damascus in Syrië. Hij is een in Syrië zeer bekend artiest, kunstschilder, schrijver/dichter, zanger en regisseur.  Hij schilderde, gaf lessen over kunst aan kinderen, hij acteerde, regisseerde en schreef scenario’s. Daarnaast schreef hij korte verhalen, vijf toneelstukken en zeven korte films. Hij won twee prijzen voor beste acteur en beste film.

Hij moest diverse grenzen passeren voor hij uiteindelijk in Nederland kwam. Na een aantal korte verblijven in verschillende AZC’s, kwam hij in maart 2016 in Zeewolde aan.

Omdat zijn creatieve inspiratie op een slaapkamertje van 4×4 meter waarop 2 eenpersoons bedden en twee metalen kasten volkomen vastliep, mocht hij 4 maanden in Zeewolde bij een familie in huis wonen. Aangezien daar ook een atelier aanwezig was, kon hij weer volop aan het werk.

Daar begon hij, met beperkte middelen, aan een inmiddels indrukwekkende serie schilderijen die stuk voor in verband staan met de traumatische ervaringen sinds zijn vertrek uit Syrië, maar ook met het weer terugvinden van een stukje identiteit.

Uit dank aan Zeewolde, waar hij weer vaste grond onder de voeten kreeg, heeft hij de Gemeente Zeewolde een schilderij aangeboden: “A struggle for life”, dat inmiddels het gemeentehuis siert.

Sinds 2016 woont Firas in Rotterdam.

De expositie in Theater ’t Kapelletje heeft als thema “Een vleugje liefde”, omdat Firas vindt dat we meer liefde en verbinding tussen mensen nodig hebben.

 

 

De vormen willen tevoorschijn komen

Vliegen naar een nieuw leven

Liefde pakt de pennen op en maakt een zwak licht in het donker

Fladderend, zonder vleugels

Het is de liefde

Alleen de liefde is in staat om te scheppen

Om iets nieuws te maken

Waar ik echt van kan houden

 

 

Informatie:

firaskalos@gmail.com
www.facebook.com/firaskaloussiyh
www.youtube.com/user/firaskalos