Literaire salon

Dichters en schrijvers lezen uit eigen werk in Theater ’t Kapelletje


 

Zondag 25 maart – 14.00 uur    

Toegang € 5,–

 

reserveren

 

 


IMG_3396

Op zondagmiddag 25 maart 2018 presenteren Rob de Moes en
Pim Wiersinga het volgende programma:

 

Zoals gebruikelijk beginnen we met POËZIE, ditmaal in combinatie met muziek.
Is het mogelijk om, als in een alchemistisch proces, met niets te beginnen en te eindigen met een spannend muziekstuk, waarin poëzie, muziek en zang zijn samengesmolten?
TRIO NIGREDO010 doet ‘t.

Trio nigredo 010 bestaat uit theatermaker pieter loef, musicus bart wolvekamp en zangeres lisse knaapen.

 

Als tweede onderdeel voor de pauze gaan we de geschiedenis in. Rob en Pim interviewen Prof. Dr. Frans-Willem Korsten over zijn recent bij Amsterdam University PRESS verschenen boek ‘A DUTCH REPUBLICAN BAROQUE’.

 

Rotterdam heeft geen letterenfaculteit, maar de EUR heeft wel een leerstoel LITERATUUR EN SAMENLEVING met Frans-Willem Korsten als hoogleraar.

 

Korsten behandelt de ‘A Dutch republican baroque’ als een ‘anomaly’ in het kielzog van hoe door Negri Spinoza een anomaliteit werd genoemd: “It is no surprise, then, that the Republic, or one of its iconic figures, Benedict de Spinoza, has been defined as an ‘anomaly’.” Kunstenaars als Vondel, Vos, Hals en Rembrandt werden altijd al met barok in verband gebracht. “Others are not at all, or less well, known as baroque (eg. Spinoza, Rumphius).” [p. 22]

 

NA DE PAUZE:

 

Onze eerste gast na de pauze is de historicus Han van der Horst, van wie recent verscheen het boek NEPNIEUWS.
Wil de mensheid bedrogen worden? Je zou het haast zeggen nu we dag aan dag om de oren worden geslagen met waarschuwingen tegen nepnieuws. Wij zouden ons massaal om de tuin laten leiden door geraffineerde fantasten, die bots, facebookpagina’s en zelfs de traditionele media gebruiken om ons om de tuin te leiden. En iedereen is een willig slachtoffer. Behalve de reeds gewaarschuwde mensen die hun zorgen met u delen. Of zijn zij zélf de verspreiders van nepnieuws? Dit boek biedt helderheid. Han van der Horst laat zien hoe nepnieuws al zo oud is als de mensheid. Wie het maken en maakten en waarom ze dat doen. En dat menig groot held uit de wereldgeschiedenis een knap fabrikant van nepinformatie was. En hoe alles kon culmineren in de vloedgolf waarmee de mensheid zich nu geconfronteerd ziet. Van der Horst legt hun methodes en technieken bloot. Hij onthult hun streken en doet dat op zijn onnavolgbare wijze met veelzeggende details als ankerpunten in een glashelder en meeslepend betoog.
Han van der Horst (1949) is historicus en columnist. Hij studeerde aan de Universiteit van Amsterdam en maakte naam met tal van boeken over de Nederlandse geschiedenis.

 

Na het NEPNIEUWS keren we terug naar de poëzie en de muziek, deze maal uitgevoerd door Hans Wap en Henk de Bont.
Hans is dichter en beeldend kunstenaar, Henk is musicus en beeldend kunstenaar. Henk heeft enkele gedichten van Hans op muziek gezet. Leent elk gedicht zich voor toonzetting? Vragen de regels om aanpassing. Hans en Henk treden op en geven uitleg.

 

Inloop vanaf 13.30 uur. Het programma begint om 14.00 uur. Entree: € 5. Adres: Theater ’t Kapelletje, Schiekade (tussen) 45 en 47 te Rotterdam.

 

Graag tot 25-3-2018!

 

Verder zijn er dit jaar Literaire Salons gepland op 24 juni, 23 september, 21 oktober en 2 december. Zet deze data alvast in je agenda!
Het programma wordt t.z.t. bekend gemaakt.