48 Hour Film Project 2020 Rotterdam

Op zaterdag 22 augustus was Theater ’t Kapelletje 13 uur (van de 48) het decor voor een korte film in het kader van het 48 Hour Film Project, “the world’s oldest and largest timed filmmaking competition”. Deze werd gehouden in 130 steden over de hele wereld, waaronder Rotterdam. Doel was om binnen 48 uur een complete film te maken. Makers van een winnende film worden uitgenodigd aan het eind van het jaar mee te dingen naar de internationale titel De Beste Film. Één van de deelnemende teams had Theater ’t Kapelletje afgehuurd voor het maken van zijn film.

Op vrijdag werden de ingrediënten voor de film geopenbaard. Genre: Dark Comedy. Voorwerp: Video-band. Personage: Electriciën. Het script werd geschreven door Paul Bontenbal en op zaterdagochtend 8.15 uur werd Theater ’t Kapelletje ‘bezet’ en startte het filmproces. Onder regie van Merlijn Remmig. Een gedreven ploeg van 13 crewleden en 4 spelers: Reinier van Mourik, Sarah Jonker, Alexander de Bruijn & Yasmin Karssing, werkte gestaag de hele dag door tot 22.15 uur. Om 17.00 uur arriveerden de editors, die  startten met het bewerken van materiaal tot dan toe. Ondertussen werd er reeds gezocht naar muziek, werden set-geluiden verzameld.

Gedurende de dag werd de set culinair op de been gehouden door vrijwilligers van Theater ’t Kapelletje: Judith Phefferkorn en Anja Clasquin. Men is verwend! De sfeer was ontspannen edoch zinderend. Behalve de vloer van de zaal waren andere plekken van het theater (de ingang, het trappenhuis en het ‘techniekhok’’ ) nimmer zo spannend.

Om 23.00 uur verdween eenieder de nacht in. Voor een aantal crewleden zou het heel vroeg dag worden om op zondag 16.00 uur het volledig bewerkte eindmateriaal, de film in te leveren. Dan zou blijken of Theater ’t Kapelletje als decor heeft bijgedragen aan award-winning.

Laten we vooral niet vergeten dat er nog een enorme uitdaging buiten beeld lag, maar zeer aanwezig. Covid 19. Zowel voor de locatie, de catering als de crew was dit een ingrediënt dat bedachtzaam is behandeld. Dit dwingt nog meer respect af, voor de eindresultaten.

Op zondag 4 september werd de uitslag bekend gemaakt. De inzending van het team Berenprut voor het 48HFP Rotterdam 2020, ‘Opbouwende kritiek’, geheel opgenomen in Theater ’t Kapelletje,  is gelauwerd. Hij is niet alleen heel mooi geworden, maar heeft ook nog eens de meeste awards en nominaties ontvangen van de jury! De makers zijn met hun film runner up geworden voor Best Film van het festival en tevens runner up voor de Audience Award!

Daarnaast hebben ze onderstaande awards en nominaties ontvangen:

Awards:

  • Best Use of Character
  • Best Writing
  • Best Actress
  • Best Ensemble Acting

Nominaties:

  • Best Use of Line
  • Best Directing
  • Best Cinematography

‘Opbouwende kritiek’ zal te zien zijn op De Rotterdamdag op het IFFR. En natuurlijk op onze website. Klik hier om de film te zien.

Onderstaande foto’s van het productieproces zijn van  Violetta Riedel.