de GedichtenSalon

De laatste GedichtenSalon van 2021 – de derde van het seizoen – stond in het teken van Boem Paukeslag, een gedicht uit de bundel Bezette stad van Paul van Ostaijen. Kenmerkend voor die bundel en dat gedicht is de manier waarop de typografie de inhoud ondersteunt. Het is een gedicht dat behalve gelezen, eigenlijk ook gezien moet worden.

Zes dichters – Wout Oppenheim, Inge Koppert, Jacques Börger, Dorchess, Kim Longwood en Hein van den Assem – gaven ieder een heel eigen interpretatie van Boem Paukeslag. Met de nodige donder en geweld werd: een gebakje uitgeserveerd, gram gespuwd over de politieke staat van het land, de kracht van woorden benadrukt, een misdaad gepleegd en trok er een fanfare voorbij.
Over de manier waarop een gedicht waarin woorden visueel beklemtoond worden moet worden voorgedragen, hadden de dichters goed nagedacht. Allen stond zij pal voor hun woorden.

In het gesprek met moderator Liliane Waanders werd duidelijk dat de meeste dichters voor de opdracht om in de trend van Paul van Ostaijen te dichten alle registers opengetrokken hadden. Niemand had zich belemmerd gevoeld omdat de gedichten in wording ook nog in een vorm gegoten moesten worden.
Het leverde zes totaal verschillende, maar geheel in de geest van Paul van Ostaijen geschreven gedichten op.
Zie de collage hieronder.

De volgende GedichtenSalon vindt plaats op zondag 20 februari – als het theater dan weer open is. Ook dan dragen dichters voor de pauze een vrije keuze uit hun werk voor en schrijven ze voor het programma na de pauze een speciaal gedicht.
Dan is het thema: ‘Op de vleugels van de verbeelding’. Van de dichters die dan meedoen wordt gevraagd een gedicht te schrijven bij deze twee foto’s van een bezem in verval op een plat dak.

Aanmelden voor die aflevering van de GedichtenSalon is nog steeds mogelijk.
Mail programmamaker/ moderator: Liliane Waanders: liliane.waanders@worldmail.nl