Geslaagd jubileum KRT

Op 2 en 3 oktober jl. vierde het Klein Rotterdams Toneel (KRT, 90 jaar geleden opgericht als Katholiek Rotterdams Toneel) zijn 90e verjaardag. Dat het nog steeds een volop vitale vereniging is bleek uit de enthousiaste uitvoering van maar liefst 4 komische toneelstukken op één avond.

Twee monologen: Ernesto the Magnificent, een krachtpatser die worstelde met het publiek, met zijn vader (en met zichzelf!), volledig in een perfect bij de rol passend knauwend Engels, dat toch heel goed invoelbaar was voor het publiek, ondanks dat sommigen de tekst niet volledig zullen hebben verstaan.
En Minnekus de Groot, die zich in een heel persoonlijke monoloog afvroeg wat de figuur Niels Holgersson uit het boek van Selma Lagerlöff hem nu eigenlijk te vertellen had.

In “HR” kreeg de afdeling Rotterdam van de Piet Hein Shipping Company een telefoontje van het Hoofdkantoor, dat HR (“Human Relations”; vroeger zouden we gewoon “Personeelszaken” zeggen) langs komt. Waarom is niet bekend en dit leidt al snel tot hilarische speculaties over wat het doel van het bezoek zal zijn, wat HR niet mag of juist wel moet weten en al gauw kijken de medewerkers van de  de afdeling heel anders tegen hun onderlinge verhoudingen aan dan zij aan het begin van het stuk deden.

En in Fietsen voor Malawi werd op een heel humoristische manier duidelijk hoeveel gemakkelijker het is goede sier te maken met je inzet voor de misdeelde medemens op afstand, dan om op een goede manier om te gaan met je eigen buren (ook al zijn die misschien wat anders dan jezelf).

Alle stukken werden overtuigend over het voetlicht gebracht en bij alle deelnemers  spatte het spelplezier ervan af.
Een waardig jubileum, waarbij wij het jubilerende gezelschap van harte zeker nog 90 mooie jaren toewensen. KRT Proficiat!

Verder was dit na de corona de eerste voorstelling in een weer enigszins “normaal” bezet Theater ’t Kapelletje. Het was een verademing weer in een goed gevulde zaal de voorstelling te kunnen meebeleven en in de foyer de gezellige drukte aan te treffen, die we te lang hebben gemist.

De foto’s hieronder zijn van Kees Deenik.