Geslaagde première Arie Vuyk

Het blijft wennen… in corona-opstelling in Theater ‘t Kapelletje. Allemaal netjes op anderhalve meter afstand (huisgenoten mochten bij elkaar zitten) op een stoel, die (hoe toepasselijk) was gemarkeerd met een kroontje. De koffie mocht mee de zaal in (wat anders nooit mag), want een pauze zat er niet in. En na afloop weer snel via de aangegeven weg het theater verlaten. Tja, want we leven nu eenmaal in corona-tijd.

Het lijkt een hachelijke onderneming om onder deze omstandigheden een cabaret-voorstelling te organiseren.
Toch koos de Rotterdamse cabaretier Arie Vuyk ervoor de première van zijn nieuwe programma “Hardop denken” niet uit te stellen en de uitdaging aan te gaan.

Achteraf kunnen we alleen maar zeggen: Volkomen terecht! Het werd een heerlijke avond, zoals we van Arie gewend zijn vol met razendsnelle conferences, rake typetjes, diepzinnige gedichten, ontroerende liedjes en onverwachte doordenkertjes. Hoewel het programma werd aangekondigd als een verzameling succesnummers uit de afgelopen jaren, was ook de actualiteit volop aanwezig en deze werd door Arie op zijn geheel eigen wijze van commentaar voorzien. Dat commentaar is altijd scherp, maar nooit echt kwetsend. En je kunt het van hem hebben, omdat hij echt iedereen op de hak neemt en zeker zichzelf daarbij niet spaart. Het is eerder een milde verbazing over de manier waarop wij (inclusief hijzelf) ons door het leven proberen te slaan, met de achtergrond die we hebben meegekregen en met de problemen die we onderweg tegenkomen, zeker als je zo “hooggevoelig” bent als Arie.

De door corona gedwongen zaalopstelling nodigde niet uit tot onbedaarlijke lachsalvo’s, maar er werd die avond wel veel (fijntjes) gelachen. Misschien kwam daardoor datgene wat Arie te vertellen had, wel des te beter bij het publiek binnen en nodigde het uit om daar (al dan niet hardop) nog eens over na te denken. Kortom: een geslaagde première!