Verborgen Theater 2020

Zaterdag 12 september was het zover. Na maanden van corona-stilte ging het theater weer open. Met “Het Verborgen Theater”, de traditionele opening van het nieuwe seizoen. Natuurlijk met een aangepast programma.

Het publiek werd opgewacht door een vriendelijke doch strenge dame, gestoken in coronawerende kleding compleet met mondkapje, die de binnenkomers controleerde op hun toegangsbewijs en coronaverschijnselen, desinfecteerde en registreerde. Ze werden daarna verdeeld in groepen, die elk door een eigen gids door het theater werden geleid. Op diverse plaatsen kon men op banken, stoelen of krukken op 1,5 meter afstand van elkaar  plaatsnemen om een korte voorstelling mee te maken. Patrick Bruggeman regisseerde met zijn roeptoeter, dat de groepen op de juiste tijd van voorstelling naar voorstelling gingen, zonder onnodig met elkaar in contact te komen.

‘s Middags kon men genieten van optredens van De Oude Dichters, die op het dak hun toevlucht hadden gezocht, omdat zij tot de risicogroep behoorden en zich in de open lucht het veiligste voelden. In de theaterzaal worstelden de dames van Maatje Meer met hun gewicht. In ‘t Fundament ontmoette men het duo Okselbroeders, die helemaal uit het verre zuiden naar Theater ‘t Kapelletje waren gekomen om de toeschouwers van hun okselfrisse cabaretshow te laten genieten.

‘s Avonds werd het publiek ingepeperd, dat het de meeslepende smartlappen van Lies de Vries vanwege de corona niet mocht meezingen (voor wie zich echt niet kon inhouden, was een speciaal corona-werend kostuum ontworpen). De Theater-hooligans wentelden zich in piepschuim in de theaterzaal en op het dak maakte TheaterOver aan de hand van het sprookje van Roodkapje duidelijk, dat er zonder publiek en zonder spelers geen theater is (spoiler: kom spelen, kom kijken; dat kan ook coronavrij, maar als iedereen wegblijft houdt het theater op te bestaan).
En de dag werd besloten met een spetterend voorproefje van de nieuwe theatershow van de enigste echte Ambassadeur van Theater ‘t Kapelletje: Marjolein Meijers.

Fijn, dat Theater ‘t Kapelletje weer open is; fijn dat we konden ontdekken, dat er ondanks de corona toch heel veel mogelijk is; fijn dat door een goede regie en de medewerking van vrijwilligers en publiek is gebleken, dat dat ook veilig kan.

Om iets van de sfeer te proeven hieronder een serietje foto’s van de dag.
Met dank aan Naomi Stekelenburg, Esther en Victor Casimir en Patrick Bruggeman.

Reactie publiek:

Eén reactie die we later van iemand uit het publiek kregen, willen wij u niet onthouden:

Gisteren was ik met 2 vriendinnen bij jullie als toeschouwer op bezoek.
Ik wilde jullie hierbij mijn complimenten geven voor de zorgvuldige wijze waarop jullie alles hebben georganiseerd met grote inachtname van de coronaregels. Dat moet een behoorlijke voorbereiding hebben gevraagd!

Ik hoop, en iedereen met mij natuurlijk, dat het Covid-19 virus zo spoedig mogelijk van het toneel verdwenen zal zijn en er weer mooie voorstellingen kunnen komen met de gezelligheid van ’t Kapelletje die we gewend zijn. Maar als die buitengewone toneelspeler – helaas – nog lang de hoofdrol zal opeisen, jullie de ‘bijrollen’ opnieuw een nog grotere plek zullen kunnen geven.